Posted on

Pravilno ščetkanje z zobno ščetko

Za zdravje zob je izrednega pomena pravilno ščetkanje zob. Statistika pravi, da si 92% ljudi čisti svoje zobe samo 40 sekund ali manj. To je več kot 3x manj kot je priporočeno s strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Poleg tega je zelo pomembno, da si ščetkamo pravilno in vsaj 2x dnevno po najmanj 2 minuti. Ščetkamo s čistimi in kratkimi krožnimi gibi brez nepotrebnega pritiska.

Kako pravilno ščetkati zobe?

Ščetko prislonimo k dlesnim pod kotom 45°. To storimo tako, da polovica ščetin pokriva dlesen, druga polovica pa zobe. Ščetine usmerimo v zgornjo dlesen. Čistimo z majhnimi krožnimi gibi brez pritiskanja.

Z majhnimi krožnimi gibi in ščetinami, usmerjenimi v dlesen, ščetkamo 10x čez vsak zob in se postopoma pomikamo proti zadnjim zobem.

Zadnje zobe čistimo tako, da vlakna ščetke nastavimo za zadnji zob in napravimo poteg po zobnem loku proti sprednjim zobem.

Ščetko postavimo pokonci, nato notranjo stran sprednjih zob ščetkamo tako, da ščetkamo od dlesni proti zobu.

Pri spodnjih zobeh usmerimo glavo ščetke v spodnjo dlesen pod kotom 45° in nadaljujemo s krožnimi gibi brez pritiskanja.

Ščetko postavimo navzdol, nato notranjo stran sprednjih zob ščetkamo tako, da ščetkamo od dlesni proti zobu.

 

Pri ščetkanju zob vam pomaga in vas motivira pametni nastavek za zobno ščetko Vitta Smile, ki je še posebej primeren za otroke, ki se navajajo na umivanje zob.